Studenterkørsel i Jylland vs. Sjælland

Hvor stor er forskellen egentlig mellem Jylland og Sjælland, når det kommer til studenterkørsel?
Og hvad med Fyn? Hvem holder de egentlig med?
Komiker Simon Talbot har gjort sig følgende observationer om emnet:

Det er måske ikke en helt fair sammenligning, for både Aalborg og Aarhus er også godt med, når de kommer kørende på studenterkørsel i ”midtbyen” eller ”city”.
På Book Studenterkørsel kører vi en artikelserie, som sætter fokus på de forskellige studenterkørselstraditioner rund om I landet.
Vi ved derfor en ting eller to om forskellen på Jylland og Sjælland.
Vi har derfor sat os for at undersøge, hvor I landet det er fedest at køre studenterkørsel!
Sæt igang:

Studentervognen


Jylland:
Nogle steder i Jylland, og særligt langs vestkysten, kører man studenterkørsel i hestevogn. Historisk set, så er dette den mest traditionelle form for studenterkørsel, da det formentlig var på hestevogn, at traditionen med studenterkørsel startede.
Du kan læse mere om studenterkørslens historie her.
Mange som kører i hestevogn, vælger at køre i 2 dage, og så vælger de typisk at køre med studenterlastbil den ene af dagene.
I Jylland ses mange forskellige typer af vogne, fra almindelige lastbiler, som til dagens lejlighed bruges til studenterkørsel til militærveteranlastbiler, som kun bruges til studenterkørsel.
Sjælland:
Særligt i nordsjælland og i hovedstadsområdet kører der nogle vilde studentervogne!
Vi taler om dissiderede natklubber på hjul! All inclusive studenterkørsel, komplet med DJ-miserpult, Bar, Røgkanon, lysshow, stripperstang, fadølsanlæg – kun fantasien sætter grænser, og det bliver kun vildere år for år!
For at være helt fair, så findes de også i Jylland, men er nok mest efterspurgte på Sjælland/København.
Sjælland er jo meget mere end København, og derfor findes der også mange “almindelige” og glimrende studentervogne der kører med studenter hver juni i det sjællandske.
Alligevel må vi vist give Sjælland denne lille sejr over Jylland, da der her virkelig bliver givet den gas med ekstraudstyret på vognene.

Tid på studenterkørslen


Jylland
I Jylland er det meget udbredt at køre studenterkørsel i 2 dage.
Det giver masser af tid til at nå rundt til alle forældre i klassen, og som regel er der også tid til lige at køre til vandet, eller forbi McDonalds.
Sjælland
Her kører man som oftest kun en enkelt dag, men så giver man den også ekstra gas på dagen!
Jylland vinder over Sjælland i denne kategori! Det er nu engang fedest at have god tid, så den fedeste fest i dit liv ikke bliver forhastet, fordi man skal overholde en stram tidsplan.
Desuden er 1 studenterkørsel god, men 2 der dobbelt så godt!

Traditioner på studenterkørslen


Studenterkørslen helt overordnet en helt unik og dansk tradition, men også på selve studenterkørslen, er der en masse traditioner, som knytter sig til dagen.
Både i Jylland og på Sjælland har man studenterkørselstraditioner, som involverer enten en statue eller et springvand.
På den måde er nogle traditioner også geografisk bestemte.
(Piiist: Hvis du hellere vil læse lidt mere om, hvorfor studenterkørsel er en helt unik tradition, så læs med her, hvor vi har sammenlignet Danmark med Norge og Sverige)
Jylland:
I Aarhus skal alle studenter forbi Agnete og Havmanden, som ligger på Park Allé ved Rådhuset.
I Horsens har de kalven, og her har vi endda hørt at der endda drikkes af vandet i springvandet.
I Varde danser de om kongestatuen, og i Odder bades der i vandkunsten på centrumpåladsen, mens de  i Ribe danser om Sct. Catharinæs Brønd.
I Esbjerg har de “dansen på hesten”, og i Sønderborg er der Als Pigen, som står model til lidt af hvert, når studenterne kommer forbi.
Sjælland:
I København besøger studenterne storkespringvandet, hvor der danses rundt om og bades, og også på Kongens Nytorv danser københavnerne rundt om rytterstatuen. Roskilde har den samme tradition på Stændertorvet, og også oppe i Helsingør danses der om springvandet ”Danserindebrønden”.
I Frederikssund bader de i springvandet på Torvet, som også omfatter statuen med det filosofiske navn: ”Moderne menneske på historisk grund”.
Storke Springvandet, som studenter bader i på studenterkørslen i KøbenhavnAgnete og Havmanden, studenterkørsel i AarhusStudenterkørsel i FrederikssundStudenterkørsel i Helsingør
Der er masser af eksempler på lignende traditioner på studenterkørslen rund om i hele landet, og lige på dette punkt kan det være svært at vurdere, om det er Sjælland eller Jylland som har de bedste traditioner.

Pris for studenterkørsel

Faktisk er prisen for en studenterkørsel dét, som adskiller Jylland og Sjælland mest.
Prøv bare at se forskellen her:
Jylland:
Vælger man at køre med en hestevogn i Jylland, så kan det gøres for mellem 9000-13.000kr for en hel klasse.
En studentervogn koster mellem 15.000 og 30.000 kr for en hel klasse i Jylland.
Sjælland:
På Sjælland koster en studentervogn typisk mellem 25.000kr og op til 50.000kr for en klasse.
Du kan søge på studentervogne i dit lokalområde her, og se prisen for ledige vogne.
Det er altså en klar sejr til Jylland på dette punkt! Ikke så underligt at de har råd til at køre studenterkørsel i 2 dage…

Og hvad med Fyn?


I denne evige kamp, placerer Fyn sig lidt neutral, og man ved ikke rigtigt, om Fyn hører med til Jylland eller ej.
I en artikel af Bo Østlund på businessdanmark.dk har han spurgt livsstilseksperten Niels Folmann (Du ved ham fra Kender Du Typen på DR1?), om forskellen på Jyder og Københavnere. (Sjovt som Københavnere ofte bliver synonym med sjællædere i denne diskurs).
Han har følgende at sige om Fynboerne
Fynboerne dukker sig lidt i kampen. Fordommene om fynboer er jo, at de er utroligt flinke – de er som osten i sandwichen mellem skinken og brødet. De er altid omgængelige og rare at have med at gøre, og sproget er så mildt og syngende.
Han siger endvidere at denne neutralitet, som fynboerne nyder godt af, måske stammer tilbage fra gammel tid, hvor Jylland var i krig med tyskerne og sjællænderne var i krig med svenskerne.
Det er altså svært at placere fyn til den ene eller anden side, og måske skal man også bare se på Fyn som sin helt egen landsdel.
Ser man på studenterkørsels traditioner, så minder Fyn nok mest om Jylland. Det er både på typen af studentervogn, prisen for studentervognen, og at man ofte bruger 2 dage på at nå rundt til alle familierne.