Den søde studentertid starter det øjeblik at studenterhuen sættes på hovedet.
Det er med studenterhuen på, at du oplever nogle af de største øjeblikke – lige fra afslutningen på din ungdomsuddannelse, til studentergilderne og så selvfølgelig til selve studenterkørslen, som vi godt tør love bliver helt uforglemmelig.
I disse legendariske dage, hvor livet ligger for dine fødder og sommeren syntes uendelig, her er studenterhuen din faste følgesvend! Den er selve symbolet på den danske ungdom, og den er din til evigt minde om denne helt særlige sommer.
Studenterhuen og studenterkørslen hører unægtelig sammen.
Det er nemlig ofte på studenterkørslen, at studenterhuen får sine mange små klip, hak, bid og små hemmelige beskeder på indersiden af huen.
Men hvor meget ved du egentlig om studenterhuen? Og kender du de mest populære hueregler? Nej? Så læs med her!
De første studenterhuer
De første studenterhuer kunne man spotte i gaderne fra midten af 1800-tallet. I første omgang var det dog Sverige og Norge, som ved de nordiske studentermøder i 1845s København bar en form for studenterhue. Det lod de danske studenter sig inspirere af, og ved næste møde i Norge, bar også danskerne en form for studenterhue.
Derfra begyndte studenterhuen sin udvikling, og den har gennemgået et par stadier, før den fik den form vi ser i dag. I først omgang var det den sorte studenterhue som vandt frem og blev populær.
Det er også i denne ”sorte periode”, at studenterhuen får den form, som vi kender i dag med rem, skygge og kokarde. Før var hatten eftersigende lidt mere poset i sit look.
Den hvide studenterhue, som vi i dag kender så godt, begynde som en sommerhue, og en form for discount hue i 1880’erne. Men omkring år 1900 har den hvide studenterhue vundet indpas og er herfra den mest foretrukne .
Også i dag kan man stadig se de sorte studenterhuer på enkelte studenter. Der er ikke nogle officielle regler for, hvem der må vælge den sorte studenterhue, men med tiden er det blevet en uskreven regel, at den sorte hue bæres af de studenter som har taget mere en 4 A-fag.
Studenterhuen i dag
En STX-hue er rød, en HHX-hue er blå, og en HTX-hue er marine blå. Så er der også HF-huen, som er lyseblå, og EUX-huen, som er grå med rødt kantbånd. Listen fortsætter, for der er faktisk i alt 18 forskellige studenterhuer med forskellige farver.
Og nu tror du måske, at du bare får en standard studenterhue i den farve, som tilhører din uddannelse? Nej, så enkelt er det ikke. Der er faktisk mange valg, du skal lave, når studenterhuen skal bestilles.
Du ved jo hvilken farve huen skal have, men skal huebåndet være i stof, silke, ruskind eller velour? Hvad med skyggen? Mat eller blank? Skal knapper og korkarden være i guld eller sølv? Og hvad skal korkarden forstille? Det klassiske dannebroskors? Eller måske et lille atom, fordi du er vild med fysik? Der er også en G-nøgle til dem som elsker musik!
Så kan man også få broderet en tekst på huen. Det kan være dit navn, eller måske nogle kloge ord? Du kan også bare skrive ”YOLO”, hvis det er den stil du fører.
Det kan også være at du er så woke, at din hue skal være en veganer hue eller en bæredygtig hue?
Du har kort sagt uendelige muligheder for at sammensætte din helt egen unikke studenterhue!
Dit første møde med studenterhuen
Allerede i foråret før du bliver student, skal du have taget mål og have valgt, hvordan din studenterhue skal se ud.
Her kommer du i lidt af et dilemma! For en gammel myte siger jo, at tager man studenterhuen på før man er blevet student, ja så risikerer man slet ikke at blive student.
F***, hvad gør man så? Hvis man virkelig er så overtroisk, så kan man jo nøjes med at måle sin huestørrelse med målebåndet, eller spørge, om ikke man kan prøve en hue fra en anden uddannelse end ens egen.
En anden god gammel tradition som kommer i spil her til hueopmålingen er, at de som i klassen har hhv. det største og det mindste huemål – og altså derfor den største og den mindste studenterhue – skal give en kasse øl til studenterkørslen.
Når huen endelig kan tages på!
Når studenterhuen skal sættes på hovedet er det ikke ligegyldigt, hvem som gør det.
Æren tilfalder oftest en i den nærmeste familie, men nogle har også tradition for, at det er læren, som sætter studenterhuen på.
Uanset så er det et stort og skælsættende øjeblik.
Eksamensperioden kan have været hård, og man har måske været nervøs op til sidste eksamen, men nu er det hele overstået, og man kan lade lettelsen og glæde sprede sig i hele kroppen!
Det skriver du i studenterhuen!
Det er jo også spændende, hvilken karakter du kan skrive i studenterhuen. Det er jo tradition, at man skriver den sidste eksamenskarakter midt inde i studenterhuen.
Men fortvivl ikke, hvis det ikke lige er et 12-tal. Alt over bestået er bare overarbejde, og alt du skal bruge for at komme på studenterkørsel (og det vel hele formålet ikke?) er bare at være bestået!
Derudover er det også i studenterhuen at du skal have alle dine kammerater, BFFs, flirts, kærester og ekskærester til at skrive en lille hilsen.
Dit hjertes udkårende (ja, sådan formuleres det i div. guides om hueregler) skal skrive sit navn inde i guld logoet, mens frække og romantiske beskeder skrive under svedremmen.
Det er vel fordi, de så kan være lidt hemmelige, selvom vi alle ved, at alle tjekket det som det første, når de får fingrene i en kammerats studenterhue.
Studenterhuen efter studenterkørslen!
Din studenterhue bliver aldrig den samme igen efter studenterkørslen!
Men heldigvis for det, for hver en skramme gemmer på gode minder og røverhistorier fra studentertiden. Det er her på studenterkørslen at studenterhuen får mange af de klip, hak og skrammer som studenterhuer ofte ender med at få.
Bedrifterne klippes i svedremmen
Kigger man inde i en studenterhue, så kan man se på svedremmen, om studenten eksempelvis har drukket en hel kasse øl, eller om studenten har set solopgangen efter en fest.
Der vil nemlig være klippet en firkant, hvis studenten har drukket en helt kasse øl på under 24 timer, og der vil være en trekant, hvis studenten har holdt sig vågen og set solopgangen.
Så findes der også bølgen, som man må klippe i svedremmen, hvis man har været ude og skinny dippe kun iført studenterhuen.
Den uheldige skygge
Har man været uheldig, så ses dette på studenterhuens skygge.
Har skyggen fået et hak så skyldes det, at man er kommet til at kaste op. På en studenterkørsel kan man nok desværre ikke undskylde sig med at være blevet køresyg – den er der ingen der vil tro på!
Er skyggen på studenterhuen helt væk, så er dette straf for, at man har skulle til udpumpning. Denne regel burde måske fornyes, da man vist ikke længere udfører en reel udpumpning på studenter, som ikke har indtaget andre rusmidler end alkohol.
Dog må man fjerne remmen på studenterhuen, hvis man præsterer at score sygeplejersken – så held og lykke med det, hvis du alligevel er havnet på sygehuset i en kæmpe brandert.
Bid i skyggen betyder omvendt held og lykke, så måske kan du undgå at få hak i skyggen, hvis du får dine kammerater til at bide i din studenterhue.
Er du stadig med?
Hvis du er nået så langt her ned i blogindlægget, så må det næsten være fordi du er i gang med en overspringshandling, og måske går glip af endnu en tør tysk time? Anyway, så ved du nu alt, hvad du bør vide om din studenterhue!
Der findes mange flere skøre regler til din studenterhue og til studenterkørslen, og vi har kun lige dækket det mest basic. Resten kan du glæde dig til at udforske, når det bliver din tur til at iføre dig den smukke hue og drage ud på studenterkørsel!