Studenterkørsel i Aalborg

 

Aalborg Studenterkørsel

Aalborg – Fra industriby til studieby.

Havnebyen Aalborg er blandt en af Danmarks ældste byer, og kan dateres tilbage til slutningen af 900-tallet. Aalborg har altid været en vigtig handelsby, og i middelalderen særligt på grund af dens gode placering ved Limfjorden. Dengang var sildefiskeri den største handelsvare i Aalborg. Med industrialiseringen vokser byen, og der etableres flere forretninger i byen. Aalborg bliver et af landets store industribyer, og frem til 1970’erne får byen da også tilnavnet ”Byen med de rygende skårstene”.

Der er ingen tvivl om, at Aalborg altid har være et driftig by, men i 1970’erne sker der et skifte. Byen får bla. et universitet, Aalborg Universitet, og langsomt ændrer byen sig til det den er i dag, nemlig et centrum fra både videnskab, kunst og kultur.

Det er svært at vide i præcist hvor mange år, Aalborg har udklækket studenter. Men ser man på byens ældste gymnasium, nemlig Aalborg katedralskole, kan man se, at der i hvert fald er blevet uddannet unge mennesker på dette sted siden midt i 1500-tallet. Dengang hed gymnasiet Latinskolen, og de eneste fag man blev undervist i var græsk og latin. Det eneste universitet på dette tidspunkt var Københavns, og her var det eneste studie da også teologi.

I dag kan man heldigvis læse mange andre sjove studier med en studentereksamen, og selvfølgelig først efter man har været ude og fejre den med manér i sin studentervogn.

I 1950’erne bliver behovet for flere gymnasier i Aalborg så stor, at Aalborg Katedralskole får en søster i Aalborghus gymnasium i 1958, og siden 2 til i Nørresundby gymnasium fra 1965, og i Hasseris Gymnasium fra 1970. I dag kan man også snuppe den røde hue på Aalborg studenterkursus, som er en 2-årig studentereksamen.

Men det er jo ikke kun det almene gymnasium der uddanner studenter og har tradition for studenterkørsel.

Ser man på de marineblå huer i studentervognene, så kommer de fra Aalborgs tekniske gymnasium, TECHCOLLEGE, og denne uddannelse kan i Aalborg dateres helt tilbage til 1805, hvor den blev grundlagt som en teknisk skole af nogle af byens håndværksmestre.

Fra 1994 bliver HTX etableret som en 3-årig gymnasial uddannelse, og man kan derfor formode, at det er heromkring at Aalborgs gader for første gang fyldes med studentervogne med marineblå huer.

De ”Royal Blue” huer, som man får for eksamen ved Aalborg Handelsskole, har man formodentlig også kunne spotte i studentervogne fra 1990’erne. Men Aalborg Handelsskole blev faktisk grundlagt allerede i 1875 af en Herman Møller, og er i dag blandt de største i landet.

Uanset farven på din hue, så har book studenterkørsel en vogn til jer og jeres klasse. Det gælder også, hvis i har taget en EUX-eksamen på 2 år. Fra 2015 blev det nemlig vedtaget at disse også lovligt kan køre studenterkørsel, eller eksamenskørsel, som de kalder det i folketinget. Dvs. at Aalborgs gader nu også fyldes med glade EUX studenter i juni måned.

 

studenterne fester max igennem i vognen

Studenterkørsel i Aalborg.

En tur gennem Aalborgs gader er helt uforglemmelig ombord på en studentervogn. Gadebilledet i Aalborg skiller sig ud ved de mange bygningsfacader, som er udsmykket med street art af kunstnere fra både Danmark og udlandet. Der vil derfor være en masse fed kunst at se i gaderne, når i kommer kørende i jeres studentervogn.

Aalborg har også masser at byde på, når det kommer til arkitektur. Både Musikkens hus, Utzon Center, og Kunsten er bygninger, der besøges hvert år af turister fra både in- og udland.

Det vil da være oplagt at få taget et billede af klassen og den flotte studentervogn foran et af byens street art facader, eller foran et af byens arkitektoniske landemærker.

Skal I have en bølge i huen? Så lav et stop inde ved Aalborg Havnebad, hvor I kan haste jer i det kølige vand. Selvfølgelig med studenterhuen på. Havnebadet har 4 bassiner, så der er også plads til dem, som ikke vil ud på dybt vand.

Som det også er tradition flere steder i landet, vil man kunne se studenter komme løbende efter studentervognen i Aalborgs gader. Dette skyldes at disse studenter har fået 12 i deres sidste eksamen. Det er tradition, at disse elver derfor skal løbe efter vognen fra første til andet stop på studenterkørslen. Det er ikke alle klasser der håndhæver denne uskrevne regel, men det er da værd at overveje, hvis klassens stræber bliver lidt for kæphøj over sit 12 tal.

Derud over glæder det i Aalborg, som mange andre steder i landet, at den pige i klassen med det største hue mål, samt den dreng i klassen med det mindste huemål, skal give en kasse øl på dagen for klassens studenterkørsel.

Formår man desuden at drikken en hel kasse øl inden for 24 timer, så må man bruge en ølkapsel som kvast. Nogle klipper i stedet en firkant i huens svedbånd for samme præstation. Kan man yderligere holde sig vågen efter en hel kasse øl i lang nok tid til at se solopgangen, da må man klippe et hus i huens svedbånd.

Noget at se frem til.

Som kommende student i Aalborg er der en masse spændende oplevelser i sigte hen over sommeren.

Mens man venter på den store dag for studenterkørsel, kan man eksempelvis besøge Jomfru Ane Parken, og få lidt farve inden man skal iklæde sig den næsten obligatoriske hvide studenterfarve på studenterkørslen. Jomfru Ane Parken er generelt et hyggeligt sted, hvor man også kan møde andre studenter fra de mange forskellige uddannelser.

Uanset som man må vente nogle dage med at fejre eksamen på studenterkørsel, eller ikke vil slutte festen efter endt studenterkørsel, så har Aalborg masser at tilbyde festgalde unge studenter i juni måned.

Jomfru Ane Gade, eller ”Gaden” er kendt i hele Danmark, og med god grund, for her er alt, hvad man kan ønske sig af forskellige typer barer og natklubber. Det er oplagt at gå på pub crawl, da gaden samler hele Aalborgs natteliv på bare 150 km.

En anden mulighed for at fortsætte festen efter endt studenterkørsel er på Nibe festival. Nibe konkurrerer med smukfest om at være den smukkeste festival, og med sin gode placering i Skalskoven er festivalen da også kendt som Danmarks ”måske” smukkeste festival. Kært barn har mange navne, og nogle kalder også festivalen ”den lille fede”.

Nibe har i år et stærkt program, med et stort udplu
k af de bedste inden for den danske musikscene . I 2017 var kunstnere som L.O.C. Suspekt, Phlake, Karl William og Carpark North på plakaten.

masser af festglade mennesker i aalborgs gader

Julies studenterkørsel i 2017.

Julie fra Aalborg studenterkursus fortæller her lidt om, hvordan de planlage deres studenterkørsel.

En vellykket studenterkørsel starter allerede når studentervognen bookes, og her var Julies klasse ude i god tid da de skulle vælge studentervogn:

”Vi var meget tidligt ude. Allerede da vi startede blev der oprettet et hue- og studenterkørsels-udvalg. Mener vi bestilte sidste forår, og vi skal først køre sommeren 2017.”

Havde i nogle særlige forventninger til selve studentervognen?

”Ja, altså da vi ikke er så mange, så var det vigtigt at vognen var billig og i orden. Og var det vigtigt at den havde nogle ordentlige højtalere. Vi har fået en vogn som også har bluetooth tilkoblet anlægget, hvilket er ret smart, fordi så kan vi let styre musikken omme fra ladet. Vognen vi har booket er også god, fordi den har et overdække som kan tages af og så har den gode sæder. Desuden kan man stå op, hvilket også er super fedt.”

Hvordan skal jeres dag forløbe?

”Vores plan er at køre studenterkørsel 1 dag. Vi starter ud med at få morgenmad på første stop, og så kører vi videre derfra. Jeg kender ikke til nogle særlige traditioner i Aalborg, med hensyn til at stoppe ved et springvand eller en statue, men måske.

Tilslut bliver vi nok ved det sidste stop og fester. Jeg har hørt at nogen tager i byen, men også at mange er trætte bagefter, så de fleste bliver nok bare og fester ved det sidste stop. ”

Har du nogle gode råd til kommende studenter, som skal ud og finde en studentervogn?

”Når man booker vogn er det vigtigt ikke bare at tage det første og det bedste. Det er godt at kunne sammenligne priserne, og så er det selvfølelig vigtigt at det er en ordentlig vogn.”

Hvis du, ligesom Julie, også gerne vil kunne sammenligne studentervogne og priser, så tag et gratis kig inde på Book Studenterkørsel allerede nu.

Til alle kommende studenter skal der herfra lyde et stort tillykke, og en rigtig god studentertur gennem Aalborgs gader.

BOOK JERES STUDENTERKØRSEL NU