Studenterkørsel i herlige Holbæk
Hvis du skal ud på studenterkørsel i 2020 eller 2021, og hvis din studenterkørsel skal afholdes i Holbæk på Sjælland – så er du kommet til det helt rette sted!
På Book Studenterkørsel har vi nemlig sat os for at undersøge studentertraditionerne i hele Danmark, og denne gang er vi nået til herlige Holbæk!
Book Studenterkørsel elsker Holbæk!
Når du tager studentervognen rundt i Holbæk, så kører du i en by, som har ligger netop her i over 700 år.
I 1236 byggede Valdemar Sejr et slot her i Holbæk, og så voksede byen ellers op omkring dette slottet.
I dag er der ikke noget egentligt slot, men tilbage står den dejlig købstad Holbæk, som ca 28.134 danskere kan kalde for deres by.
Selvom traditionen med studenterkørsel er gammel, så har man formentlig ikke kørt rundt på en studentervogn hver juni måned gennem hele Holbæks historie.
Traditionen med studenterkørsel er der faktisk ikke skrevet så meget om i historiebøgerne, og det er derfor svært at tidsbestemme, hvornår traditionen egentlig startede.
Hvis du er mere interesseret i studentervognens og studenterkørslens historie, så kan du læse om det i vores lille artikel her, hvor vi undersøger emnet.
Det vi dog kan sige noget om er, hvornår Holbæk får sine første studenter.
Det er i 1906 at det første gymnasium grundlægges i Holbæk. Det var Stenhus Gymnasium, og dengang var det i nabobygningen Stenhus Kostskole, at man blev student. I 70’erne flytter gymnasiet til den location den har i dag.
Holbæk får dine første studenter i 1912, og dengang var de hele 6 elever, som kunne fejre deres studentereksamen.
Selvom 6 personer er ikke mange på en studenterkørsel, så der det nok personer til at have en fest! På Book Studenterkørsel kan du finde vogne til både 6 og 40 studenter – måske endda flere.
Siden kom Slotshaven Gymnasium til i Holbæk. Slotshaven Gymnasium hedder i daglig tale bare “Slottet”,og det er her på Slottet at du skal gå, hvis du ønsker at iføre dig en blå eller mørkeblå hue på studenterkørslen, mens det er på Stenhus, at du kan sætte den røde hue på hovedet.
Du kan også tage en EUX på Slottet, men den kan faktisk også tages på det nyere Nordvestsjællands HF & VUC, som også ligger i Holbæk.
EUX-huen er desuden grå, og med den på, kan man også køre studenterkørsel!
Faktisk kan alle som har taget en minimum 2 årig ungdomsuddannelse få lov at køre eksamenskørsel, eller studenterkørsel, som vi fortsat kalder det på Book Studenterkørsel.
Vi syntes det er helt fair, for studenterkørsel er en enorm stor oplevelse, som vi syntes alle burde få lov at prøve engang i deres liv.
Du kan læse mere om eksamenskørsel vs. Studenterkørsel her.
Sådan holdes studenterkørselstraditionerne i live i Holbæk
I Holbæk drager de fleste ud på studenterkørsel efter dimissionen.
Foran skolerne holder alle vognene klar til at tage imod de nye studenter, efter en lang formiddag, med taler, overrækkelse af eksamensbeviset, og sygt mange fotograferinger!
I Holbæk er det 1 og 2 g’erne som pynter studentervognene efter de traditionelle regler med bøgegrene, flag, balloner og studenterbannere.
Du kan også selv læse med, hvis du ønsker et par tips til at få lavet et godt studenterbanner!
Fra skolerne går turen nu rundt i Holbæks gader, hvor familien besøges på skift – det er jo traditionen for i hele landet.
Ved de forskellige stop mangler der hverken vådt eller tørt, og især de våde varer bliver der som regel ikke sparet på.
(Og nu til et ægte Mor-råd:) Husk at få en masse at spise, så du undgår at gå helt kold og miste alt erindring om studenterkørslen.
En metode, som mange studenter bruger for at holde styr på sit indtag, er at tegne en streg på armen for hver genstand, som man har drukket.
Okay, vi godt du ikke gør det for at begrænse dit alkohol indtag, men derimod for at kunne ”tjene sammen” til de finde små klip i huen, men alligevel…
På en studenterkørsel i Holbæk kan du både se trekanter, firkanter, huse, lyn og bølger i studenterhuerne.
For dig som ikke lige er helt skarp på de forskellige klip, så kan vi hurtigt skitse dem op her:
En trekant fås for at se solopgangen efter en studenterfest eller en studenterkørsel.
En firkant fås for at drikke en hel kasse øl på 24 timer. (Denne regel bliver dog fortolket kreativt, da det ikke er alle som kan lide øl, og derfor tegner man stregerne på armen)
Huset får man, hvis man har bedrevet at få både trekanten og firkanten i studenterhuen.
Tilsammen danner trekanten og firkanten jo et fint lille hus, hvis man altså klipper dem ovenpå hinanden.
Bølgen derimod får man jo for at bade iført sin studenterhue.
På studenterkørslen stopper mange derfor ved en strand, en sø eller ved et havnebad, så der er mulighed for at komme ud og bade – måde med og uden tøj!
Book jeres studenterkørsel nu
Oversigt over
Studenterkørsel på Sjælland og Lolland Falster
Nordsjælland
Asnæs • Farum • Frederiksværk • Haslev • Helsinge • Hillerød • Holbæk • Høng • Kalundborg • København • Køge • Næstved • Ringsted • Roskilde • Slagelse • Sorø • Vordingborg