Studenterkørsel i København

Studenterkørsel i København København – stedet hvor det hele startede!

I Danmarks hovedstad knytter der sig en masse traditioner til studenterkørslen.
Det er heller ikke så underligt, for faktisk mener man at det netop var i København, at man begyndte at fejre sin studentereksamen.
Det gjorde man med kædedans rundt om Christian V´s rytterstatue på Kongens Nytorv. Denne tradition ser vi stadig den dag i dag.

Selvom der ikke er nedskrevet meget om studenterkørslens historie, mener man at traditionen med vognkørsel er startet i 1900-tallet, og er derfor en tradition der går mere end 100 år tilbage i tiden. Læs mere om studenterkørslens historie her.

København er Danmarks første universitetsby, og man kan derfor gætte på, at det også er i netop København at de første ritualer og traditioner omkring studentertiden og studenterkørsel begynder at opstå.

Til at begynde med var studentervognen en tradition for det almene gymnasium, det vi i dag kalder STX, men den populære og sjove fejring af eksamen er sidenhen blevet taget til sig af hhv. HHX-, HTX- og nu også EUX-studenter.

Gymnasieskolen kan dateres tilbage til middelalderen, og var en forberedelse til universitetet. I dag er der heldigvis en lang række af andre uddannelser, som en studentereksamen giver adgang til. Dengang bar man da også sin studenterhue i væsentligt længere tid end i dag. Faktisk bar man den et helt år, hvor de fleste i dag nøjes med at bære den fra sidste eksamen og frem til studenterugens slutning, og selvfølgelig under selve studenterkørslen.

Gamle traditioner møder nye

vild studentertur

Den københavnske sommer skydes i gang med et brag, når de nyudslåede studenter fylder i gadebilledet med deres hvide huer og flotte studentervogne, som er pyntet med lysegrønne bøgeblade og farverige balloner.

I København er der en række stop, som man traditionen tro må besøge på sin studenterkørsel.

Det er ikke kun Christian V´s rytterstatue, som de studenterne i København skal besøge med studentervognen. Også storkespringvandet på Amagertorv er en populær destination på studenterkørslen. Her er der tradition for, at studenterne bader både med og uden tøj på. Det er i det hele taget en stor oplevelse at køre rundt i Københavns gamle gader. Her mærkes

historiens vingesus, når Danmarks ungdom og fremtid fejrer den mere end 100 år gamle tradition.

Selvom studenterkørsel er en gammel tradition, så formår de unge studenter at tænke frem ad og hele tiden nyudvikle traditionerne og ikke mindst studentervognene.

Eksempelvis er studentervognene i København nogle af landets vildeste. De fleste vogne i Danmark har et anlæg til musik med i deres studentervogn. Men nogle af storbyens vildeste vogne har ikke bare et anlæg, men monteret en kæmpe DJ mikserpult, og nogle har sågar en poledance-stang monteret på vognladet. Der er ingen tvivl om at København er byen, hvor studenterne fester 100% igennem på deres studenterkørsel.

Det er også under selve vognturen, at mange af de nyere traditioner kommer i spil. Eksempelvis er det ofte under studenterkørslen, at huereglerne håndhæves.

Måske får man under vognturen klippet en firkant for indtagelse af 1 kasse øl på under 24 timer? Dette giver desuden også tilladelse til at bruge en ølkapsel som kvast. Eller måske bliver man ”køresyg” under studenterkørslen, og må lade sin skygge på studenterhuen få et hak, fordi man er kommet til at kaste op. Og måske er man så heldig at få en firkant i svedbåndet for et kys.

Vidunderlige København

Det er med god grund at byen brandes som “Wonderful Copenhagen”, for byen er i sandhed vidunderlig og finurlig. Fra det alternative og farverige Christiania til det formelle og eventyrlige Amalienborg, rummer København noget for enhvers smag.

Skal studenterkørslen forlænges et par timer, så har København en lang række destinationer, som kunne være sjove at flette ind i på jeres vogntur.

Er det eksempelvis en meget varm sommerdag, så kunne et stop ved en af byens mange havnebade være et frisk indspark til jeres studenterkørsel.

En anden mulighed kunne også være at besøge en af de mange grønne parker, som findes rundt omkring i København. Her kunne man fremhæve Kongens Have eller Frederiksberg Have, som begge er skønne når sommeren kommer til hovedstaden.

Har man ikke fået nok af vild vognkørsel, så kunne man slutte studenterkørslen af i Tivoli eller på Bakken, inden turen går videre ind til Københavns pulserende natteliv.

tivoli i københavn

Når turen er slut

Nattelivet i København er farverigt og mangfoldigt, og har en hel masse at byde på for unge studenter. Jeres klasse har måske allerede et stamsted, hvor i skal hen efter studenterkørslen.

Hvis ikke, så kommer her nogle bud på, hvor I kunne tage hen:

Skal I danse hele natten, så kunne et sted som Chateau Motel måske være noget for de klasser, hvor musiksmagen varierer meget.

De tilbyder en række forskellige genre af musik, og alt efter hvilket lokale I befinder jer i, så er rummet tilpasset netop jeres stil.

Måske er I mere til hippe Rust på Nørrebro, eller måske I skulle besøge KB3’s 13 meter lange bar, som også tilbyder ”veninde-toiletter” med siddeplads til to.

Er I mere til en afslappet og cool atmosfære, så er Jolene i Kødbyen måske mere noget for jer. Uanset hvad, så findes der et utal af spændende barer og natklubber i København, så det er bare at tage ud på oplevelse efter studenterkørslen.

Dagen derpå har man måske bare mest lyst til pizza og cola, men hvorfor ikke lade pizzaen være en, som er lidt ud over det sædvanlige? Gorm’s laver pizzaer som smager fantastisk, og der er mange spændende varianter, som er inspireret af det nordisk køkken.

Skulle man have lyst til mere klassiske morgenmads retter, så kunne et besøg på Møller Kaffe og Køkken være turen værd. De har et koncept, hvor man kan vælge mellem 25 forskellige små retter, og derved sammensætte sin egen personlige morgenmadsmenu.
Møller Kaffe og Køkken serverer morgenmad hele dagen, så selvom du er træt efter gårsdagens studenterkørsel, så er du stadig sikret en top lækker morgenmad.

Måske er det mere en XL burger du trænger til, og denne kan du indtage hos Halifax, som laver virkelig gode brugere og fritter. Burgerbollerne er lavet i deres eget bageri og smager super godt. Perfekt til dagen efter studenterkørsel.

En dag med studenterkørsel i København

Her fortæller Sofie fra Falkonergården om sin studenterkørsel, som hun var på i København i sommeren 2016.

Sofies fortælling begynder allerede et og et halvt år før den store dag i studentervogn. Det kan være nødvendigt, særligt i København, at være i god tid, hvis man vil have den perfekte vogn.

”Vi begyndte allerede i 2.g. i februar med at se på studentervogne, og faldt over Book Studenterkørsel.dk, hvor vi ret hurtigt bl
ev kontaktet af en udbyder, så det gik alt i alt ret nemt. Vi havde brug for en stor vogn, da vi er en stor klasse, og så var det selvfølgeligt vigtigt at der var et anlæg i vognen”.

Hvordan foregår dagen for studenterkørsel på jeres skole?

”På vores skole er der tradition for at tage på studenterkørsel efter dimensionen. Så holder alle de pyntede studentervogne uden for skolen, som 2.g’erne har pyntet til os. Vores tur gik rigtig godt, og chaufføren var rigtig sød og hjælpsom. Vi kørte en stor rute da nogle fra klassen bor uden for københavn. ”

På spørgsmålet om klassen fulgte nogle såkaldte studenterkørselstraditioner svarer Sofie:

”Vi ville rigtig gerne have været en tur forbi Storkespringvandet, men blev frarådet det, da det er et kaos af studentervogne derinde. Vi prøvede også at holde styr på antal genstande ved at tegne streger på armen, men efterhånden blev det lidt svært at holde styr på, ligesom vi også efterhånden begyndte at drikke vand, selvom det faktisk ikke er tilladt. Hvis man drikker vand, skal man jo bunde en øl. Men det var en varm dag, 28 grader, så vi overholdt ikke helt denne regel.”

Hvordan endte jeres tur?

”Vi sluttede af med at holde fest ved det sidste stop på turen, så vi var ikke i byen eller noget, men det var vildt sjovt.”

Hvis du ligesom Sofie skal køre studenterkørsel i København, så find din studentervogn her.

Fra Bookstudenterkørsel.dk ønskes I en brag af en fest, og en helt fantastisk dag i Københavns smukke gader.

Book jeres studenterkørsel nu