Studenterkørsel på Mors

 

Studenterkørsel Nykøbing Mors

Morsø – en perle i Danmark på studenterkørslen!

Bliver du student på Mors? – Så læs med her, hvor vi har skrevet lidt om den dejlige ø, hvor du skal u dog køre studenterkørsel.

Det er ikke uden grund at valget faldt på Mors og Sallingsundbroen, da man i 2009 skulle finde motiver til de nye danske pengesedler, for Mors er i sandhed en perle i Danmark. Fordelt på sine 367 kvadratkilometer og 170km lange kystlinje, har Mors et helt særligt og smuk landskab, som strækker sig fra de smukke grønne markarealer i syd, til de store og majestætiske klitformationer i nord. At køre studenterkørsel gennem dette smukke landskab er en oplevelse for livet.

Perler og fiskeri

Mors har i mange år været drevet af landbrug og fiskeri, men gennem nyere tid er også kunst og kultur blevet et aktiv for øen.

Den største by på Mors er Nykøbing, som er øens hjerte. Her bor ca. 9000 af de estimerede 21000 øboere.
Som student og flittig studerende, har man måske besøgt biblioteket et par gange, før man kan fejre sin eksamen på studenterkørsel.
Men vidste du at bygningen, som i dag huser Nykøbing bibliotek, vidner om en tid, hvor Nykøbing var en industriby?
Biblioteket var nemlig engang et støberi for N. A. Christensens Jernstøberi, og faktisk har Morsø en 150 års lang tradition for støberibranchen. Hvis det har interesse, så kan man udforske dette stykke Danmarkshistorie på Dansk Støberimuseum, som også kan findes i Nykøbing.

Foruden industri, har Nykøbing også altid været en havneby, som er særligt kendt for østers og muslingefiskeri fra den friske Limfjord.
Skal der tilføjes lidt ekstra luksus og ekstravagance til studenterkørslen, kan man servere Morsøs berømte østers, som selvfølgelig skylles ned med champagne.
Fordi fjorden er så rig på fisk og skaldyr, har byen også hvert år en skaldyrsfestival, som afholdes i juni, hvilket er på omtrent samme tid som byen fyldes af glade studenter på studentervogne.

Nykøbing er også byen, hvor de verdensberømte HAMA-perler blev opfundet, og stadig den dag i dag produceres.
Den lille perle er opfundet af Malte Haaning, som grundlage HAMA i Nykøbing i 1961.
Er man født efter 1971 har man helt sikkert på et eller andet tidspunkt i sin barndom stødt på de små perler, som flittigt bruges i børneinstitutioner.
Perlerne, som findes i fire størrelser, er et kreativt og motorisk værktøj til de mindste, men selv som voksen kan man få mange timers sjov ud af ”at ligge perler”.
Har hjernen brug for en pause midt i læseferien, så skab en studentervogn i perler. Det er både stressforbyggende, og vil minde dig om de gode tider, som venter dig på studenterkørsel efter eksamen.

Mors fra luften studenterkørsel

Ingen jantelov på studenterkørslen!

I Danmark har vi ”janteloven”, som blev formuleret i den berømte roman En flygtning krydser sit spor .
Den er skrevet af forfatteren Aksel Sandemose, som er født i Nykøbing, og hvis hus man kan besøge på Færkenstræde 12.

Bogen er særligt kendt for jantelovens ti bud, hvor det første bud famøst lyder: ”Du skal ikke tro du er noget”.
Det har fået mange til at spekulere i, om janteloven er særligt gældende på Mors.

Heldigvis er dette slet ikke tilfældet, og vil man have bevis, kan man bare se på de mange dygtige unge studenter, der ikke er bange for at tro på at de er noget, og ej heller bange for at lade sig hylde, når de kommer kørende gennem byen på studenterkørsel.

 

Hesten Mors Studenterkørsel

Studenterkørsel på Mors

De røde studenterhuer som kan ses i gadebilledet på Mors, kommer sandsynligvis fra Morsø Gymnasium i Nykøbing, mens de blå studenterhuer sandsynligvis stammer fra Morsø Handelsgymnasium, der ligeledes er placeret i Nykøbing.
Der er desuden mange på øen der vælger gymnasium i Thisted eller Skive.
Som noget helt nyt har regionsrådet besluttet, at der også skal oprettes en HTX på Mors, hvilket også skal placeret i Nykøbing.
Mors Tekniske Gymnasium var klar til at modtage elever allerede i 2017, og man kan derfor nu også kunne fejre de marineblå huer på Mors.

Mors er et af det steder i Danmark, hvor man har tradition for at køre studenterkørsel i hestevogn.
Da mange bor spredt ud over hele øen, kører man ofte i to dage, en i hestevogn og en i studentervogn. Dette gør at de studerende får hele 2 dages fest på studenterkørsel.

En tradition, som også holdes i live på Mors er, at de studerende der har fået 12 ved sidste eksamen skal løbe efter studentervogn fra det første stop til det næste. Man må derfor håbe at de fleste klasser vælger hestevognen den første dag, da den kører betydeligt langsommere end studentervognen. Desuden er der ofte kortere mellem stoppene på en hestevognstur, fordi man af hensyn til hestene ikke kører mere end 6 timer af gangen, og derfor oftest kører i byerne.

Da gymnasierne på Mors ligger i Nykøbing, kommer man ikke uden om at køre inde i byen.
Her vil man i juni kunne se de mange røde og blå huer omkring kirketorvet, hvor der danses omkring den flotte hest, som går under det meget beskrivende navn ”Drikkende Hest”. Skulpturen er lavet af kunstneren Hugo Liisbjerg.

Grundet den smukke beliggenhed ved Limfjorden, er det oplagt at gøre et badestop, og derved sikre sig en bølge i huen.
Det er desuden også oplagt at tilbringe de sene sommeraftner med bål på stranden, mens I venter på den store dag hvor I skal ud og køre studenterkørsel.

I studenterugen er der masser af liv og glade dage på Mors, men skal man i byen, så tager mange turen til enten Thisted, eller Skive.
I Thisted er et sjov sted at gå i byen Dampmøllen, som tilbyder hele to etager med god stemning.
På første etage finder du Havanna som byder på lækre drinks og ægte tropisk stemning.
På 2 etage er temaet Rock n’Roll og her kan du danse og synge med på evergreens fra 80’erne og 90’erne.
Trænger I virkelig til at danse, så er Twist and Shout også et helt perfekt valg til denne aktivitet. I Thisted finder I også den populære Heidis Bier Bar, hvor der også altid er god stemning.

I Skive kan I tage på The Australian Bar, som altid har gode tilbud i baren. Måske er I mere til Manhatten, som også ligger lige i nærheden.
Her har de åben til den lyse morgen.

Studenterkørsel Sandra Mors

Sandras studenterkørsel på Mors

Da Sandras klasse skulle til at booke studentervogn kom det bag på dem, hvor lang tid i forvejen man skulle booke for at få en god vogn.

”Vi bookede ikke gennem Book Studenterkørsel, men det kunne have været super nemt, hvis vi havde kendt til den dengang, for det var faktisk ret svært at finde en studentervogn, da vi ikke var i så god tid. Vi fandt dog en til sidst, efter at have ringet til en masse udbydere. Vognen så da også god ud, og havde stort anlæg og stripperstang og alt muligt, men desværre var den ene højtaler i stykker og skrattede, og vognen var ikke særlig velholdt, da vi endelig skulle ud og køre.” forklare Sandra og forstætter:

”Vi havde desuden problemer med udbyderen, og var ret nervøse for om vi overhovedet ville få turen. Vi havde sendt betalingen,
men chaufføren sagde, at han ikke havde fået pengene. Det er jo vildt mange penge, så det var ret nervepirrende, og vi vidste ikke, om vi så havde en vogn eller ej. Heldigvis så ordnede det sig. Pengene nåede frem, og vi fik sikret os vores studenterkørsel.”
– siger Sandra med lettelse i stemmen.

Selvom oplevelsen med booking af studentervogn ikke var helt så god, som man kunne ønske sig, så havde klassen til gengæld en super god oplevelse med den hestevogn de havde fundet.

”Turen med hestevognen var bare helt perfekt. Der var slet ingen problemer, og vores kusk var super venlig og god til at tage sig af os. Vi kører altid 2 dage her på Mors, og en af dem er i hestevogn.
Jeg var så heldig at få 12 i min sidste eksamen, men det betød så også, at jeg skulle løbe fra skolen og hen til første stop. Det gik meget godt, med øl i hånden og det hele, men jeg var glad for at der ikke var så langt mellem stoppene herinde i Nykøbing.” siger Sandra og griner.

På spørgsmålet om særlige traditioner for studenterkørsel på Mors svare Sandra:

”Altså foruden at vi jo altid også kører med hestevogn, så har vi den tradition med at løbe efter vognen, når man har fået 12, og ellers har vi jo som bekendt også hesten, som vi danser om inde på gågaden. Det er ikke en tradition som sådan at vi skal bade, det er helt individuelt om man vil det. Men så har vi jo også alle huereglerne, hvor mange går efter at få en firkant eller andre sjove klip i huen.”

Vi slutter interviewet af med at spørge Sandra, om hun har nogle gode råd til kommende studenter, som står over for at skulle booke deres studentervogne.

”jo, altså det er vigtigt at være god tid, så man er sikret en god vogn, men også så man kan blive enige i klassen om, hvor meget man har råd til, og hvilke krag man har til vognen. Faktisk var vores eneste krag, at der var et anlæg til musik, men er man I god tid, så kan man også stille flere krag til, hvad vognen skal indeholde. Nu hvor jeg har været ude og køre, kunne jeg eksempelvis godt have tænkt mig nogle bedre sæder, i hvert fald i bilen. Man stå jo ikke står op i alle 10 timer.” Siger Sandra, og det må man jo give hende ret i.

Hvis du som Sandra syntes det er svært at finde frem til alle udbyderne i dit område, så er du heldig, at du har fundet denne hjemmeside. Her kan du nemlig let finde studentervogne, som tilbyder studenterkørsel i netop dit område. Vi har både hestevogne, veteranbiler, militærbiler og lastbiler, og de er alle sat let og overskueligt op, så I i klassen kan blive enige om den vogn i ønsker jer.

*Sandra ønsker ikke at stå frem med navn og årgang, og hendes identitet er kun kendt af Book Studenterkørsel.

Book jeres studenterkørsel nu