Studenterkørsel i Ribe – Danmarks ældste by
En af de hyggeligste byer at blive student og køre studenterkørsel i må være Ribe.
Studenterkørsel i Ribe er ikke bare en almindelig studenterkørsel, for når man kører i byens gader, så kører man faktisk i nogle af de ældste gader i Danmark.
Ribe siges nemlig at være Danmarks ældste by, og den kan dateres tilbage til år 700.
Dengang kørte man ikke studenterkørsel, men til gengæld havde man nogle ret seje vikingeskibe, som du kan opleve på nært hold hos Ribe Vikinge Center.
Fordi mange bygninger og gader er så velbevarede, er der en helt særlig stemning i Ribe som skal opleves.
Faktisk er mere end 100 af byens huse fredede, og derfor kan man se frem til at køre studenterkørsel gennem de samme gamle gader mange år frem endnu. Ribes rådhus er Danmarks ældste, og det kommer I formentlig kørende forbi på jeres studenterkørsel.
Domkirken i Ribe
Domkirken er ligeledes en af landets ældste, og må siges at være byens varetegn.
Domkirken er en populær turist attraktion, og særligt borgertårnet er vel besøgt, med sin flotte udsigt.
Det er lige før man kan se helt til Esbjerg, hvor de også har nogle sjove traditioner på studenterkørslen, hvilket du kan læse mere om her.
Tårnet har faktisk engang været hele 12 meter højere end i dag. Efter et frygtelig styrt i 1283, hvor tårnet styrtede lige ned i kirken under en messe og tog mange menneskeliv med sig, blev tårnet efterfølgende genopbygget i 65 meters højde med spir.
Desværre styrter tårnet sammen igen i 1594, og da man ikke havde råd til et nyt spir, måtte tårnet ”nøjes” med at blive 50 meter højt.
Det er da også rigelig højt, og domkirken kan ses på flere kilometers afstand. Skal I derfor ud af byen på studenterkørsel, vil I altid kunne finde hjem til Ribe igen.
Studenter i Ribe
I Ribe ligger der to skoler, hvor der hver sommer uddannes nye studenter, som efterfølgende skal på studenterkørsel.
Den ene er Handelsgymnasiet Ribe, hvor man som elev holder byens gamle handelstradition i live. Ribe opstår netop som en handelsplads, og er vokset sig til den by den er i dag på grund af de gode handelsmuligheder.
Handelsskolen i Ribe er mere end 100 år gammel, og har i dag rundt regnet 300 elever, som alle forhåbentlig skal ud på studenterkørsel i de kommende år.
Danmarks ældste gymnasium
Den anden gymnasieskole i Ribe, som har en del flere år bag sig er Ribe Katedralskole.
De ældste bygninger er fra 1500-tallet, og man kan datere skolen tilbage til år 1145, men skolen er muligvis også ældre end det. Dette gør faktisk også skolen til den ældste i Danmark.
Når studenterne springer ud i Ribe, så følger de altså en gammel og stolt tradition. For uden at hejse flaget i skolegården, skrive den sidste eksamenskarakter ind i huens foer, samt skrive små hilsner i kammerraternes huer, så skal alle studenter, både dem med blå og røde huer, ud på studenterkørsel efter dimensionen.
Sådan kører man studenterkørsel i Ribe
I Ribe har man holdt fast i den gamle studentertradition med hestevognskørsel som studenterkørsel.
Studenterkørsel startede oprindeligt som en tradition i København og blev netop kørt i en hestevogn, men studenterkørslen i hestevogn er siden blevet erstattet af motorkøretøj. Er du nysgerrig på at læse mere om studenterkørsel i København, så kan du gøre det lige her.
I Ribe holder man dog den gamle tradition ved lige, og det er da også meget passende med en hestevogn, som nemt kan køre rundt i Ribes små og hyggelige gader.
I Ribe er det et sikkert tegn på sommer, når man kan høre hovene galopere mod de gamle brosten og studenternes glædesråb og sang fra vognen.
Det giver den gamle by nyt liv, når ungdommen fejre deres frihed fra skolebøgerne, og at hele verden ligger for deres fødder.
Dans om Sct. Catharinæs Brønd
I Ribe er det fast tradition at danse om Springvandet Sct. Catharinæs Brønd når man bliver student.
Dansen om Catharinæ kender alle studenter i Ribe, men ikke alle ved hvem Catharinæ egentlig er for en figur.
Catharinæ er en martyr og helgen, og ifølge legenden var hun en ung lærd jomfru fra Alexandria i Egypten.
En lærd person er en som har studeret, og begrebet bruges særligt om en person som er belæst. Catharinæ var altså anset for at være en klog ung kvinde.
Under kristenforfølgelserne formåede hun at omvende 50 filosoffer til kristendommen, og for dette måtte hun lade livet.
Hun blev dømt til at dø på et marterhjul, hvilket var et grusomt tortur instrument. Hjulet var besat med knive, og beregnet til at skære og flænse i huden.
Heldigvis for Catharinæ så blev hjulet knust, og hun ”slap” med en halshugning med sværd. Det er derfor Catharinæ altid afbilledes med det knuste hjul og sværdet, hvilket I også vil kunne spotte i toppen af springvandet.
Det siges at hun efter sin død blev båret af engle til Sinaibjerget.
Hvis man tror på helgener, så kan man bede til Catharinæ, som er skytshelgen for bla. studerende.
Det er da derfor meget passende at Ribes studenter fejre deres studentereksamen med en dans rundt om Carharinæ.
Mangler du stadig at få booket en hestevogn?
Når dansen er færdig, går turen videre i hestevogn, og som det er tradition i hele Danmark, så skal man rundt til alle i klassens forældre, som står klar med boblevand og lidt godt til ganen.
Har du endnu ikke fundet en hestevogn til jeres studenterkørsel, så kan du booke den lige her.
Book Studenterkørsel har mange kuske ind på siden med både heste og vogne, så det er bare at vælge den der passer bedst til jer.
Book jeres studenterkørsel nu
Jyllands oversigt over
Studenterkørsel i Sønderjylland
Sønderborg • Ribe • Esbjerg • Kolding • Aabenraa • Varde • Frederecia • Haderslev